Djurplågeri är okej

En långdragen diskussion predatorfiskare och djurvänner sinsemellan är den smått känsliga om fiske med levande betesfisk är okej, eller inte? Det är många som hänvisar till lagboken, och många andra som tar både den som argument och anser att sin egen etik och moral inte tillåter sådana handlingar, att det är omänskligt o.s.v.
Det verkar som att många predatorfiskare tycker att djurplågeri är okej, när dom skyltar med stora fiskar landade på så kallat “Livebait”. Vilket innebär kortfattat att man trär igenom en eller flera krokar genom den levande fiskens kropp och sedan låter den simma runt tills den dör, om den inte blir tagen av en rovfisk innan det.

Nu är det ju faktiskt olagligt att fiska med levande betesfisk, trots det så är det ingen som bryr sig, fiskebutiker säljer levande betesfisk och till och med fiskeprogrammen på TV visar fiske med levande betesfisk och ingen har reagerat på det! Det är ju faktiskt dom som jobbar inom branschen som vi andra fiskare ser upp till och litar på, så om det ska bli någon ändring så måste “Proffsen” ta sitt ansvar. Bara genom dessa tycker jag att man kan ana vad det människor i allmänhet tycker om detta. Det vill säga ingenting alls, dom bryr sig inte ens. Jag tror faktiskt inte att någon politiker bryr sig om några predatorfiskare använder fiskar vars liv egentligen är värdelöst ur de flesta synpunkter, de politiker som grundade denna regeln gjorde det troligen bara för att framföra ett budskap. De ville nog säga att de tycker att djurplågeri inte är okej. Men signalerna de skickar genom att inte ha någon som kontrollerar eller genom att inte straffa någon kan ju tolkas som att de inte bryr sig. Vilket de troligen inte gör heller. Enligt mitt tycke är det okej att meta med levande betesfisk, , och därmed leka med fiskens liv (för det är ju faktiskt det vi gör) för mitt eget höga nöjes skull. Jag mår inte dåligt eller känner någon som helst ånger över att fiska med en levande fisk, som kanske plågas till döds eller efter en stund blir söndertuggad av en gäddas sylvassa tänder och inte har en rimlig chans att fly.  Den enda uppgiften en “Vitfisk” har i sitt liv enligt en predatorfiskare är som betesfisk, och min längtan efter den Stora är större än min medkänsla för en fisk vars liv inte är värt någonting egentligen.

I Sverige så nyttjas “Vitfisk” (T.ex Mört, Löja, Brax) endast som betesfisk, det finns inte på marknaden som matfisk eller har något värde som “Put&take fisk” som regnbåge t.ex. Det enda den faktiskt är bra för, det är som betesfisk. Det omsätter ju dessutom en del pengar och hjälper människor att stilla sitt behov. Många mår ju faktiskt dåligt om dom inte får fiska, så indirekt så hjälper försäljning av betesfisk människors välmående.
Det är ju dock enligt lag, förbjudet att fiska med levande betesfisk om du har haft dom i fångenskap. T.ex om du har haft fiskarna i fångenskap i en hink, innan du  trär på dom på krokarna så är det förbjudet, för då klassas det som ditt husdjur. Men det finns ett kryphål, om du metar upp en Mört till exempel, och sedan trär på den på kroken innan du har förvarat den någonstans så är det tillåtet, då kan ingen djurvän egentligen klaga på fiskaren, då det faktiskt är tillåtet enligt lag.

I och med att Vitfisken faktiskt finns i överflöd i många vatten och reduceringsfiske är vanligt i övergödda sjöar så borde faktiskt den fisken som bara dumpas efteråt användas till försäljning. Speciellt under den kalla årstiden så är det många predatorfiskare som skulle betala dyra pengar för att få tag i betesfisk under denna perioden. Det skulle garanterat generera pengar för fiskebutiker, och de som reduceringsfiskar skulle också kunna tjäna lite extra på att sälja det till butikerna. Politikerna kan lika gärna avskaffa regeln dessutom då det inte finns någon som kontrollerar om folk bryter mot den. Jag har aldrig träffat någon som ens reagerat på att jag har fiskat med levande betesfisk, bara det tycker jag räcker som argument för att det är okej. En människas välmående är viktigare än några vitfiskars liv.

Referenser
www.sportfiskarna.se
www.fiskejournalen.se
www.fiskesnack.com
www.fisheco.se

4 reaktion på “Djurplågeri är okej

 1. Jag håller helt med dig Leo. Klart rent etiskt är det kanske inte jätte ”fint” men finns bra mycket värre saker inom fiskebranschen, till exempel tycker jag att dålig behandling på en fisk som släpps tillbaka i det fria är värre då den kan blivit skadad och måste plågas under en mycket längre tid.

 2. Kan erkänna att jag agnat angeldon med levande betesfisk. Läste i ett dåvarande nummer utav Fiske för alla att det var okej att fiska med levande betesfisk då dom hade pratat med myndigheter som var högre uppsatta än vad jordbruksverket var.
  Jag är ingen typisk djurplågare utan i grunden en djurvän har alltid gillat hundar och katter mm.
  Förstår heller inte jordbruksverkets prioriteringar när dom tillåtit halal/kosherslakt samt att man får kastrera griskultingar utan bedövning men att sticka en liten krok i en mört är helt tabu. Jag tror nog det är mer plågsamt att få en hals avskuren än att få en krok instucken under skinnet.

  Det var förra året som jag fiskade med både död och levande mört.
  Kommer nog dock i fortsättningen att fiska med död betesfisk.
  Blir inte klok när folk menar olika saker om vad som är okej eller inte.
  Vem ska jag då lyssna på?

 3. Man lär sig nåt varje dag. Visste ej att det var olagligt med levande betesfisk faktiskt.

  Vi snackar dock om enskilda privatpersoners fiske här och man får nästan ursäkta, men vad gäller djurplågeri, så borde man främst titta på den som görs i industriell skala, kyckling, nöt, minkar m.m. Där föds djur in i fångenskap och behandlas illa hela livet för att sen slaktas! Dessa stackare fyller våra frysdiskar i affärerna.

  När man fångar en fisk i naturen, som fått leva fritt fram tills dess, det är faktiskt så nära naturens lag man kan komma. Ett lejon kan skada sitt byte och leka med det en tid, eller låta sina ungar ”träna” på att döda, innan det dör! Detta är naturens lag…

  Det är dock inte naturens lag att föda upp kycklingar packade som sardiner, med ända syfte att göda upp och slakta dom så snabbt som möjligt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>