Ryckfiske är djurplågeri

Ryckfiske är ett stort problem och det är förbjudet sedan 1994 i Sverige men ändå sker det överallt .Det är när man sitter och rycker fast fisken på utsidan med stora trekrokar. De som gör detta fattar nog inte riktigt vad de håller på med. Man kan bli av med sin fiskeutrustning och få riktigt grova böter upp till 20-30.000 och i värsta fall bli fängslad ifall det kommer nån från fisketillsynen. Jag tycker att det inte är okej med ryckfiske och vi måste få ett stopp på detta.

När man ryckfiskar rycker man fast krokarna i fisken och ifall fisken skulle ta sig loss så kommer den ju vara skadad och den kommer att lida. Det är djurplågeri.

Torsken hugger inte under dess lekperiod och man tar till ryckfiske för att få upp dem och det gör att beståndet minskar.

Man söker upp torsken med hjälp av ekolod och så släpper man ner krokarna rakt i stimmet och när man sedan pumpar upp dem ur djupet hårt så dör dem. När man rycker fast fisken kan krokarna komma i ögat,gälarna och andra ställen på fisken och orsaka ett stort lidande.

Man behöver stora pilkar i Öresund för att det är så kraftiga strömmar så för några år sedan så kom ett förslag från länsstyrelsen om att man inte skulle få köpa pilkar över 300 gram och jag tror det inte gick så bra med det.

2 reaktion på “Ryckfiske är djurplågeri

 1. DU har några bra poänger där Sebastian, ryckfiske är omoraliskt. Det kommer att vara svårt att få ryckfisket att sluta då det inte kan vara olagligt att använda stora krokar, och det är svårt att ta någon på bar gärning då det finns många ursäkter för varför man rycker hem betet snabbt… Så jag tycker det bästa man kan gör är att informera allmänheten om de skador fisken får vi ryckfiske, precis som du gjort i detta debatt inlägg.Härligt med folk som bryr sig!

  // Isak Nilsson

 2. Tja!
  Angående ”djurplågeri” så undrar jag hur en krok tex långt in i munnen, ibland en svald krok, ska vara mer humant, än krok på något annat ställe på fisken.

  Fiske medför alltid risker för fisken. Även C&R är djurplågeri då man tröttar ut fisken till bristnings gränsen för att sen släppa ut den igen, efter vägning m.m.(halvdöd).

  Ryckfiske med uppsåt är förbjudet, men knappast för att det är djurplågeri, utan snarare tycker man att det är omoraliskt.

  Någon som fiskat strömming? = ryckfiske

  Dom flesta som fiskar, gör det för att få fisken att hugga på ett drag eller bete, det är det som är tjusningen med det. Tror knappast ryckfiske är ett utbrett problem därmed.

  Själv har jag fått en stor gädda(8kg+) med en liten två-stjärtad jigg, som jag märkte satt i bukpartiet nånstans! Vad som hände är en gåta, om gäddan missade sitt hugg och fick kroken fel vid mothugget? Möjligt, men likväl en fångad fisk och jag tyckte inte det var omoraliskt.

  Vad gäller djurplågeri, så får man väl titta på Jakt&Fiske mer allmänt isåfall, innan man yttrar dom orden. Eller massproduktioner av kyckling, nöt m.m. som finns i våra frysdiskar. Där förds djuren upp i ofta trånga miljöer osv…för att sen slaktas. Djurplågeri tror därmed handlar om en mer långvarig handling i såfall.

  Ska man prata om ryckfiske seriöst, så bör även argumenten vara seriösa och ej överdrivna.

  En fisk som dödas när man fångat den, oavsett metod, är nog mindre djurplågeri än en fisk som fångas gång på gång och släpps tillbaka…eller?
  Det tål att tänkas på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>