Hur går det för gäddan i grumligt vatten?

I artikeln “Att simma i grumliga vatten” i Fiskeritidskrift för Finland (2/2010) ger Jonna Engström-Öst och Maiju Salonen läsaren ett inblick i hur det påverkar fiskar att simma i övergött och grumligt vatten.

De inleder artikeln med att berätta att fisken är helt beroende av siktdjup för att klara att fånga sin föda. Eftersom att siktdjupet har gått från 14 meter till 3 meter på bara 80 år har detta medfört problem för bland annat en av våra rovfiskar – gäddan.

I texten berättar författarna att ynglet har problem med att fånga föda, men också blir de enkla byten för andra rovfiskar. Ynglen tror de är trygga för att vattnet är så grumligt, och gömmer sig inte bland växter i vattnet.

Avslutningsvis berättar Engström och Salonen om storspiggen. Den har en otrolig förmåga att överleva själv i väldigt övergödda, och grumliga vatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>