Antikens poesi

Poesin hade en stor del i det antika samhället. Det var under denna tiden som poesin fick sina första vingslag. Många stora poeter som trädde fram under denna epok skapade inflytande på väldigt många framtida poeters verk.

Sapfo

Sapfo är en av de största lyriker under antiken och föddes någon gång mellan 630 och 612 före Kristus. Sapfo är den första kvinnliga poeten i historien och bodde på en ö öst om grekland som hette lesbos. Man vet inte mycket om Sapos liv, det man vet är att hon bodde på ön lesbos där hon drev en skola för kvinnor. Man tror att hon eventuellt hade sexuella relationer med några av sina elever, men hon betraktas ändå inte som homosexuell utan bisexuell. Sapfo skrev över 500 dikter men endast en tiondel finns kvar att läsa idag, mycket av det hon skrev är poesi om kärlek och svartsjuka. En väldigt känd dikt av henne är fragment 31 som lyder,

Pompei - Sappho - MAN

By WolfgangRieger [Public domain], via Wikimedia Commons

“Plötsligt framstår han som en gudars like –

just som han ska sätta sig mitt emot dig,
alldeles intill, och han hör dig viska

ömt och förälskat

brista ut i skratt – men i mig slår hjärtat
bultande som ville det spränga bröstet;
möter jag din blick en sekund, går rösten
genast förlorad,

tungan vägrar lyda, den fina elden
går som en signal genom hud och nerver,
allting suddas ut för min syn, jag hör hur
öronen susar,

kallsvett bryter fram och

en häftigskälvning
griper mig till slut när jag känner färgen
vika från min kind – jag blir själv med ens en
döendes like.”

Översättning av Jesper svenbro

.

Hjalmar Gullberg

 

Hjalmar Gullberg

By Unknown, via Wikimedia Commons


Hjalmar Gullberg är en svensk poet som har tagit väldigt mycket inspiration ifrån den antika poeten Sapfo. Gullberg födes i Malmö den 30 maj 1898. han födes utanför äktenskap och uppfostrades av fosterföräldrar. Han studerade i lund där han började skriva poesi. Året var 1919 när han började sin karriär som poet, men det var inte förens 1927 när han släppte dikten
en främmande stad som hans karriär tog fart. Under den här dikten samt den följande dikten sonat utvecklade han en ny teknik som kom att kallas “den längre strängens teknik”. En av hans mest kända diktsamlingar skrevs 1958 och heter “ögon läppar” Den skrevs strax innan han dog och när han till och med var halvt förlamad.

Platon och idéläran

Plato - Allegory of the Cave

By Veldkamp, Gabriele and Maurer, Markus [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons


Platon födes 427 år f.Kr och var en känd filosof,matematiker och författare. Platon tilsammans med Aristoteles grundade Platonsakademi som under den här tiden var ledande inom filosofi och vetenskap. En vanlig benämning av Platon är hans egen idé kallad idéläran. Idéläran gick ut på att Platon inte trodde att den värld vi lever i är en sann värld utan enbart en skenbild av den riktiga världen. Han menade att det var på detta vis eftersom våra själar var fast i en kropp som inte var fullkomligt utformad att uppfatta den riktiga världen. Den riktiga världen som Platon kallade för idévärlden var oföränderlig och sann och existerade i varken tid eller rum. Platon menade att när vi tittar på ett ting är det endast “skuggan” av det verkliga objektet vi ser.

 

 

Källor:

http://www.ne.se/enkel/sapfo 2013-10-21
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sapfo 2013-10-21
http://www.ne.se/lang/hjalmar-gullberg 2013-10-24
http://sv.wikipedia.org/wiki/Platon 2013-10-24
http://sv.wikipedia.org/wiki/Estetik 2013-10-24
http://sv.wikipedia.org/wiki/Platons_grottliknelse 2013-10-24

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>