Aristoteles en man vars handlingar speglar oss än idag

Aristoteles är troligtvis den man som hade absolut störst utbildning och var mest allmänbildad under antiken. Aristoteles en person som finns kvar i allas vardag än idag.

Aristoteles föddes år 384 f.kr på halvön Chalkidike som låg i Stageira, det ligger i norra Grekland. Hans far var hovläkare till kungen av Makedonien. Han tränades och utbildades som medlem i aristokratin. Båda hans föräldrar dog när han var ung så då var det en nära vän till pappan som tog hand om Aristoteles. Han levde i Atarneus och lärde Aristoteles retorik och poesi.

 Aristoteles

Platons Akademi

År 367 f.kr så reste han till Aten för att studera vid Platons akademi. Han befann sig på akademin i ungefär 20 år både som lärjeunge och lärare. År 347 dog Platon som hade skolan. Trots att Platon hade stor respekt för Aristoteles så överlät han skolan till systersonen Speusippos. Dock så hade Aristoteles och Speusippos ganska skilda meningar i filosofin så han lämnade akademin.

Att bli lärd och lära ut

Han reste då till ön Lesbos för att studera biologi. Han gifte sig med en kvinna vid namn Pythias, och de fick en dotter som de döpte till Pythias. Strax efter att han fått dottern så blev han inbjuden av Filip II av Makedonien för att vara lärare åt Alexander den store. Efter ett par år som lärare åt Alexander så återvände han till Athen för att starta en egen skola som hette Lykeion. Han undervisade på sin skola i en rad olika ämnen. Under tiden som han var i Aten så dog hans fru Pythias. Det ledde han till en annan kvinna vid namn Herpyllis som gav honom en son som han döpte till Nickomachos efter sin far.

Litteratur

Aristoteles lärde inte bara ut och studerade utan han skrev även böcker och det var inte bara en bok utan han ska ha skrivit runt 170. Det under hans tid som han befann sig i Aten som det tros att han har skapat dom flesta av sina verk. Han har skrivit många dialoger som det dessvärre bara finns fragment kvar av, och det verk som har överlevt var dock troligtvis den största delen bara hjälp till hans studenter och inte tänkte för spridning.

Den nickomachiska etiken eller Ethikôn Nikomacheiôn är ett känt verk som Aristoteles skapat som handlar om dygd och etisk karaktär.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>