Slaven med rustning och svärd

Blodigt, dödligt och roande.Gladiatorspel var uppskattat i det gamla Rom precis som en fotbollsmatch är för oss idag. Men hur uppkom dessa spel och varför var det så populärt?

Uppkomst och Mening

Så varför och hur uppkom dessa spel? Vi vet lika lite som Romarna själva. ingenting. De texter som beskrivit spelen har varit yngre än spelen själva. En historiker vid namn Nikolaos hade en teori, han trodde att gladiatorspelen härstammade från etruskerna(folk från mellersta och norra Italien), nådde gladiatorspelen Rom via etruskerna. Greker och Romare under denna tid tyckte etruskerna var intressanta, och därför tog man efter mycket av dem.Men under senare tid har man konstaterat att etruskerna inte hade något med Gladiatorspel att göra.

Kunde då spelen kommit söderifrån istället? Vid utgrävningar i staden Paestum har man hittat stenplattor från runt 300f Kr. Dessa stenplattor var bilder av krigare som duellerade. En teori på detta är någon form av hyllningar till gamla Aristokrater som fallit. Alltså som en ritual i form av duell.

Dueller och kamp i form av ritualer var inte ovanligt för någon av dessa kulturer under den tiden. Kanske hade Romarna haft gladiatorspelen som ritual till Gudarna, eller framstående personer.

 

Spel och regler

Ordet Gladiator betyder “Svärdskämpe” på latin efter Gladius som betyder svärd. Och det var just vad deltagarna var, svärdskämpar, som slogs för andras nöjen.

Gladiatorspelen blev alltmer populära i Rom. Det var ren underhållning, spelen i det gamla rom var lika populärt som ett stort sportevent för oss idag. Allt utspelades på arenor eller inhägnader. Deltagarna delades upp i grupper beroende på vapen. Där spelen var som störst kunde det vara upp mot hundra deltagare samtidigt. Ofta var det kampmusik som spelades när det var igång. Här mötte deltagarna andra gladiatorer, vilda djur eller också fördömda kriminella människor.

Gladiatorerna var främst slavar tvingade till att kämpa i arenan och upptränade i Gladiatorskolorna mot deras egen vilja, dessa slogs mot friheten. Det fanns även frivilliga män som deltog, de offrade hela sitt liv åt arenan av olika anledningar. Mest förekommande av de frivilliga var krigsveteraner.

Litteratur

Man kan se ett stort intresse idag för antiken och det gamla Rom. Filmer och böcker om dessa ämnen är väldigt populära.

En film som skildrar gladiatorspel på ett sätt som hur det kunde ha gått till är “Gladiator”(2000) av Riddley Scott. Filmen handlar om Maximus Decimus Meridius, en general under kejsar Marcus Aurelius. Marcus vill ha Maximus som sin efterträdare när han dött men kejsarens son dödar sin pappa för att ta över tronen. Sonen Commodus beordrar(som nu kejsare) sina soldater att döda Maximus och hans familj. Maximus lyckas slå sig fri men hans fru och son blir brutalt mördade av romerska soldater. Han blir tillfångatagen av en slavhandlare och blir sedan såld till en Gladiatortränare. Maximus blir en framgångsrik Gladiator men hans enda mål är att få hämnd på sin familj och den mördade kejsaren.

Även om filmen är  påhittat och filmdramatiserad så får man en bild av hur det kunde se ut i det gamla Rom. “Gladiator” är inte exakt och helt korrekt, man kan se många saker som inte hade med denna epok alls att göra. Men den ger en bra verklighetskänsla och en stor omfattning av Romartiden. Vi får också en uppfattning om hur man tänkte och värderade människor.

Slutsats

Vi har alltid varit facinerade av gamla tider och dess intressanta traditioner. Speciellt de som var så grymma och helt olika från de som vi har idag. Men ändå kan man se spår av Gladiator stilen i Spanien. För inte alltför längesen höll man på med tjurfäktning. Även om dessa spel skedda med under allafall lite mer säkerhet så påminner det mycket starkt om Gladiatorspel.

Sporter som sätter folk i fara verkar vara något som vi alltid har varit dragna till. Det är något speciellt med dessa. Man kan nästan känna adrenalinet och skräcken även om man sitter på sidan av och ser på. Den största delen till intresset av dessa saker är nog modet av- och inspirationen idrottsmännen och deltagarna ger oss. De slogs för sin rätt och sin frihet.

Det här inlägget postades i Faktaartikel om antiken, Joel, Uncategorized och märktes , , , , av Joel. Bokmärk permalänken.

Om Joel

Mitt namn är Joel Geidemark. Jag var född och uppväxt i Hallstahammar, Västmanland. Och även om jag går i skolan borta i Värmland så ser jag ingenting annat än Hallstahammar som mitt hem, just nu. Mitt fiskeintresse har gått upp och ned i olika tider. Men det har alltid funnits. Även om jag har hållit på med andra saker en tid, så är det fisket jag kommer tillbaka till. Och det är just flugfisket som är min grej. Jag ser denna metod som den mest utmanade och tuffaste därför att den verkar begränsad, men i själva verket inte är det. Bara fisket är lite Rock´n´Roll så är det rätt för mig! Den andra halvan av mitt liv är musik. När jag plockar upp en gitarr med ett grymt sound, känner jag mig så levande! Det är som jag blir en annan del av mig själv, till skillnad från den jag är vid fiskevattnet. Och utan musik så skulle jag inte fungera på något vidare vis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>