Iliaden – en berättelse om krig och kärlek

Kriget

Det trojanska kriget utspelades mellan grekerna och staden Troja och dess invånare. Kriget gnista tändes på ett bröllop då både dödliga och gudar var närvarande. Då kastade tvistens gudinna in ett äpple där det stod “Till den vackraste”. Dudinnorna Hera, Athena och Afrodite kom genast i gräl om äpplet. Prins Paris av Troja utsågs till domare. Gudinnorna försökte muta honom, men Afrodite hade den bästa mutan. Världens vackraste kvinna, drottning Helena av Sparta, gift med Menelaos. Pa’ris gav Afrodite segern och reste sedan till Sparta för att hämta sin seger, som han sedan förde tillbaka till Troja. Kung Menelaos blev ursinnig, tillsammans med sin bror Agamemnon samlade han en krigshär av Greklands alla soldater och hjältar. Sedan satte han segel och reste till Troja.

Grekland belägrade Troja i tio år. Grekernas främsta hjälte var Akilles, som var osårbar. Men Akilles hade en svag punkt, hans ena häl. Sedan så hade de andra hjältar såsom Odysseus, Aias, Nestor och Stentor. Trojas hjälte var Hektor, son till kungen Priamos och bror till Paris.

Troja höll stånd med deras tjocka murar och tappra soldater. Kriget stod även helt still en period då Akilles blev osams med kung Agamemnon och vägrade strida. Akilles bästa vän Patroklos lånade då Akilles rustning och ledde en attack mot Troja, Patroklos blev då dödad av Hektor. Akilles gick sedan ut i krig och dödade Hektor.

Sedan stod kriget stilla igen. Grekerna fick en genialisk ide, de byggde en stor trähäst som de skulle ge som krigsgåva till grekerna för att de “vunnit” kriget. Flottan seglade iväg och gömde sig längre bort utanför kusten så det skulle se ut som om de hade gett sig av. Trojanerna drog sedan in hästen innanför murarna. Under natten klättrade grekerna ut och öppnade porten till de andra krigarna, samtidigt som de tände eld på många av husen inne i staden.

Gudarna bestraffade sedan Akilles med en pil skjuten av Paris som träffade honom i hälen, så att han dog.

Homeros

Homeros tros vara en grekisk författare som levde under 700 f.kr. Denna författaren tros har skrivit de kända böckerna Iliaden och Odysséen. De båda böckerna består av verser som handlar bland annat om hjältar, hjältedåd och kriget mellan grekerna och trojanerna. Iliaden innehåller cirka 16000 verser och Odysséen består av 12000 verser. Man vet ännu inte om Homeros var en historisk eller en verklig person. Man vet då heller inte om det var han som skrev böckerna eller om det var flera andra författare tillsammans. Man kan även idag se att dessa verk som Homeros har skrivit till viss del är sanning. På utgrävningar i Troja har man sett bevis på att kriget har ägt rum, man har hittat grekiska vapen och rustningar inne i staden Troja som efter kriget brändes ned.

Stil innehåll och bärande tankar

Båda böckerna är skrivna i verser. Böckernas innehåll handlar om grekiska hjältar och gudar, kriget mellan Grekerna och Trojanerna och även sanna händelser. Homeros skrev sina verk i “Det homeriska alfabetet” som redan på 700f.kr blev gammalmodigt. Något Homeros tankar i boken är den hela resan som förändrat så mycket och kärleken som kan påverka så många.

Idéströmningar i samhälle

I nutiden används Homeros verk i filmer, böcker och mycket annat. Det är en stor inspirationskälla för många andra författare och producenter. Man kan idag se i t.ex filmen Troja hur man med modern teknik spelar upp Homeros bok Iliaden som en film. Det finns även riktigt många barnprogram och liknande saker som visar de grekiska hjältarna och dess gudar, ett exempel är Herkules.

 

Källor:

Cederholm, Pia och Darnell, Anders, Känslan för ord Svenska B, Gleerups, 2007

http://sv.wikipedia.org/wiki/Iliaden

http://sv.wikipedia.org/wiki/Homeros

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>