Iliaden – en berättelse om krig och kärlek

Kriget

Det trojanska kriget utspelades mellan grekerna och staden Troja och dess invånare. Kriget gnista tändes på ett bröllop då både dödliga och gudar var närvarande. Då kastade tvistens gudinna in ett äpple där det stod “Till den vackraste”. Dudinnorna Hera, Athena och Afrodite kom genast i gräl om äpplet. Prins Paris av Troja utsågs till domare. Gudinnorna försökte muta honom, men Afrodite hade den bästa mutan. Världens vackraste kvinna, drottning Helena av Sparta, gift med Menelaos. Pa’ris gav Afrodite segern och reste sedan till Sparta för att hämta sin seger, som han sedan förde tillbaka till Troja. Kung Menelaos blev ursinnig, tillsammans med sin bror Agamemnon samlade han en krigshär av Greklands alla soldater och hjältar. Sedan satte han segel och reste till Troja.

Grekland belägrade Troja i tio år. Grekernas främsta hjälte var Akilles, som var osårbar. Men Akilles hade en svag punkt, hans ena häl. Sedan så Läs mer

Aristoteles en man vars handlingar speglar oss än idag

Aristoteles är troligtvis den man som hade absolut störst utbildning och var mest allmänbildad under antiken. Aristoteles en person som finns kvar i allas vardag än idag.

Aristoteles föddes år 384 f.kr på halvön Chalkidike som låg i Stageira, det ligger i norra Grekland. Hans far var hovläkare till kungen av Makedonien. Han tränades och utbildades som medlem i aristokratin. Båda hans föräldrar dog när han var ung så då var det en nära vän till pappan som tog hand om Aristoteles. Han levde i Atarneus och lärde Aristoteles retorik och poesi.

Läs mer